Neem contact op

CE markering voor medische hulpmiddelen

02-11-2021

CE markering

Veel producten die binnen de Europese Unie op de markt komen, moeten een CE markering hebben. Een CE markering geeft aan dat een product voldoet aan de daarvoor geldende wettelijke eisen en overeenstemmen met de gezondheids-, veiligheids-, prestatie- en milieu-eisen die relevant zijn voor dat product. Producten waarvoor o.a. een CE markering vereist is zijn machines, liften, persoonlijke beschermingsmiddelen, bouwproducten maar ook medische hulpmiddelen.

Medische hulpmiddelen

Medische hulpmiddelen zijn producten die worden gebruikt bij het voorkomen, diagnosticeren, behandelen en ondersteunen van een ziekte of beperking/handicap. In de praktijk komt dat neer op zowat alle apparatuur, software en gebruiksartikelen in de zorg met uitzondering van geneesmiddelen. Om te bepalen wanneer iets onder een medisch hulpmiddel valt wordt o.a. gekeken naar het doel van het product, het apparaat of de software. Neem het voorbeeld van een sporthorloge dat de hartslag van de gebruiker meet. Wanneer deze door de fabrikant is ontworpen om sportprestaties te meten, dan heeft het horloge geen medische functie. Het sporthorloge wordt in dit geval niet beschouwd als medisch hulpmiddel. Als hetzelfde sporthorloge is ontworpen om een hartprobleem vast te stellen, dan wordt het wel gezien als een medisch hulpmiddel.

Gezondheidsapps
Tegenwoordig zijn er steeds meer software, applicaties en digitale hulpmiddelen beschikbaar in de gezondheidszorg. Dit categoriseren we onder e-health. De grote vraag is hierbij: vallen gezondheidsapps ook onder medische hulpmiddelen? En moeten deze apps dus voorzien zijn van een CE markering? Wederom wordt ook hier gekeken naar het doel van de app. Gezondheidsapps zijn medische hulpmiddelen als de fabrikant deze heeft gemaakt om medisch te worden gebruikt. Een app voor thuismonitoring van patiënten met hartfalen is een voorbeeld van een app dat wordt gezien als medisch hulpmiddel.

MDR

Medische hulpmiddelen moeten sinds mei 2020 voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Deze nieuwe wet heeft als gevolg dat meer software en apps onder medische hulpmiddelen zijn gaan vallen. De voorgaande definitie in de Wet op de medische hulpmiddelen sprak bijvoorbeeld niet van voorspelling van een ziekte maar de MDR wel. Een app die op basis van DNA-informatie iets zegt over de kans op een ziekte zou onder de nieuwe definitie van de MDR een medisch hulpmiddel kunnen zijn.

Risicoklasse

Als  is vastgesteld dat er sprake is van van een medisch hulpmiddel moet het product, de software of app een CE markering hebben. Om te bepalen wie deze CE markering mag toekennen wordt gekeken naar de risicoklasse van het medische hulpmiddel. De MDR maakt onderscheid tussen drie risicoklasse.

  • Risicoklasse I (laag): Alle medische hulpmiddelen die niet in risicoklasse IIa, IIb en III vallen.
  • Risicoklasse IIa en IIb (midden): Medische hulpmiddelen met als doeleinde het nemen van beslissingen met een diagnotisch of therapeutisch oogmerk, anders dan de software die onder risicoklasse III valt. Bij IIa gaat het met name om software voor de monitoring van fysiologische processen en bij IIb om software waarvan de beslissingen kunnen leiden tot verslechtering van iemands gezondheidstoestand of een chirurgische ingreep.
  • Risicoklasse III (hoog): Medische hulpmiddelen met als doeleinde het nemen van beslissingen met als mogelijk gevolg het overlijden of een onomkeerbare verslechtering van iemands gezondheidstoestand.

Hoe meer risico een patiënt loopt, hoe zwaarder de controle of het medische hulpmiddel voldoet aan de eisen en dus op de markt gebracht mag worden. Bij een lage risicoklasse kan de fabrikant zelf de CE markering toekennen. Is er sprake van een midden of hoge risicoklasse dan moet een aangemelde instantie, een notified body, het medische hulpmiddel volledig CE-certificeren.

Wanneer de app buiten de risicoklassen valt dan is het geen medisch hulpmiddel. CE markering is dan ook niet vereist. Desondanks blijf de leverancier/fabrikant van de app verantwoordelijk en aansprakelijk voor het leveren van een veilig hulpmiddel.

Verantwoordelijkheid en toezicht

De abrikant van een medisch hulpmiddel (waaronder software), is verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en veiligheid ervan en moet zorgen voor een CE-markering. Een CE-markering geeft aan dat een product overeenstemt met de Europese regelgeving voor veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming. Een CE-markering is geen keurmerk, maar garandeert dat het product voldoet aan de Europese eisen en de hiervoor vastgestelde procedure met goed gevolg is doorlopen. Zonder CE-markering kan en mag een product niet in gebruik worden genomen. Het toezicht hierop ligt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De IGJ houdt toezicht op naleving van de regels en ook op de wijze waarop zorgverleners de medische hulpmiddelen toepassen.

Belangrijke eisen voor fabrikant en ontwikkelaar
Als fabrikant/ontwikkelaar moet je tijdig voldoen aan de gestelde eisen. Hieronder een aantal voorbeelden van belangrijke eisen voor een fabrikant/ontwikkelaar conform de MRD.

  • De fabrikant moet een kwaliteitsmanagementsysteem opzetten, documenteren, toepassen en de doeltreffendheid daarvan handhaven tijdens de gehele levenscyclus van de betrokken hulpmiddelen.
  • Indien de software, onder de middel of hoogste klasse valt, moet een Notified Body worden betrokken. In sommige gevallen zal er meer klinisch bewijs moeten worden aangeleverd voor een conformiteitsbeoordeling.
  • Voldoen aan de eisen voor de unieke identificatiecode en alle registratieverplichtingen.
  • Beschikken over een persoon die verantwoordelijk is voor de naleving van de regelgeving.
  • Voldoende financiële dekking in geval van aansprakelijkheid voor een defect product.
  • Het uitvoeren van actieve post market surveillance om de ervaringen met het product in kaart te brengen nadat het op de markt is gebracht.
  • Beschikken over een systeem voor het rapporteren van incidenten en field safety corrective actions. Het opstellen van een (jaarlijks) Periodic Safety Update Report.

Belangrijke eisen distributeur en importeur
Ook voor een distributeur en importeur gelden er andere regels vanaf 26 mei 2020. Om als distributeur een medisch hulpmiddel te kunnen aanbieden of als importeur te kunnen importeren, moet je er voor zorgen dat onder andere aan onderstaande eisen wordt voldaan:

  • Controleren of er een CE-markering op het medisch hulpmiddel staat en of er (indien van toepassing) een UDI (identificatiecode) is toegekend.
  • Controleren of een gebruiksaanwijzing is meegeleverd.
  • Meewerken aan het geven van informatie en het doorgeven van informatie als je denkt dat een hulpmiddel niet voldoet aan alle vereisten.

Belangrijke eisen voor de zorgsector
Ook voor zorginstellingen en zorgverleners zijn er veranderingen, zoals:

  • Medische hulpmiddelen die vóór 26 mei 2020 rechtmatig in de handel zijn gebracht en hulpmiddelen die een geldig certificaat hebben, mogen uiterlijk tot 27 mei 2025 op de markt worden aangeboden of in gebruik worden genomen.
  • Het is aan zorginstellingen om tijdig op te letten bij de inkoop.
  • Er komt een unieke identificatiecode op alle medische hulpmiddelen te staan. De unieke identificatiecode voor hoog risico implanteerbare medische hulpmiddelen moeten worden bewaard.
  • Fabrikanten verstrekken straks implantaten met een implantaatkaart. Zorginstellingen worden verplicht om deze implantaatkaart te verstrekken aan patiënten en zorg te dragen voor snelle toegang tot die informatie.

De regels wijzigen ook voor hulpmiddelen die worden vervaardigd en gebruikt binnen een zorginstelling. Zo is de definitie van hulpmiddel naar maat gewijzigd en dit heeft consequenties voor welke producten onder deze regeling komen te vallen. Er worden bepaalde randvoorwaarden gesteld, zoals een verklaring dat er aan de specifieke behoefte van de patiëntendoelgroep niet kan worden voldaan door een beschikbaar gelijkwaardig alternatief. Een passend kwaliteitsmanagementsysteem is opgezet. De zorginstelling maakt publiek bepaalde informatie beschikbaar en op verzoek aan de bevoegde autoriteiten.

Altijd op de hoogte?

Altijd op de hoogte blijven over ontwikkelingen in wet- en regelgeving? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Uiteraard kunnen wij ook ondersteunen bij het aantoonbaar voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Reduce Risk, Create Value!

Contact

 

Bronnen: RIVM, Rijksoverheid, DTT

Deel deze pagina! Kies je platform