Neem contact op

AirDrop onder de loep

14-03-2024

Veilige verzending of risicovolle vlucht?

Van floppy’s en infrarood naar Bluetooth en AirDrop. Technologie maakt gegevensuitwisseling steeds makkelijker, maar is het ook veilig? Hoewel AirDrop wordt beschermd met Apple’s beveiligingsmaatregelen, zijn veel mensen sceptisch over de veiligheid van AirDrop. In dit artikel leggen we uit wat de risico’s zijn en hoe je hier verantwoord mee omgaat.

Wat is AirDrop?

AirDrop is een functie die beschikbaar is op Apple-apparaten waarmee gebruikers snel en draadloos bestanden, foto’s, contactgegevens en meer kunnen delen met nabijgelegen Apple-apparaten. Bluetooth daarentegen is de universele methode van gegevensuitwisseling op korte afstand, een beetje langzamer misschien, maar betrouwbaar en breed compatibel van smartphones tot speakers. Daarnaast is het delen via Whatsapp als het versturen van een digitale postduif. Het bereik is groter maar met mogelijke beperkingen in snelheid en kwaliteit.

AirDrop is, in vergelijking met Bluetooth en Whatsapp, aanzienlijk sneller in het versturen van informatie en behoudt een veel betere kwaliteit bij het delen van bijvoorbeeld foto’s of andere bestanden. Hoewel het ongetwijfeld handig is, brengt het ook aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich mee.

De verborgen risico’s

Wat zijn de risico’s van het gebruik van AirDrop?

  • Ongewenste inhoud: Zonder de juiste instellingen kan iedereen binnen je AirDrop-bereik je bestanden sturen, inclusief ongepaste of kwaadaardige inhoud. Dit kan variëren van spamachtige advertenties tot expliciete afbeeldingen, wat tot gêne of ongemak kan leiden.
  • Malware dreiging: Hoewel het onwaarschijnlijk is, bestaat er een risico dat een kwaadwillende gebruiker een bestand met malware of een virus via AirDrop verzendt. Dit is echter beperkt, omdat iOS en macOS over het algemeen goed zijn in het beschermen tegen dergelijke dreigingen.
  • Datalekken & privacyzorgen: Het per ongeluk versturen/accepteren van documenten of bestanden naar/van onbekenden kan leiden tot onbedoelde blootstelling aan gevoelige informatie. Wanneer je AirDrop gebruikt, kan jouw apparaatnaam zichtbaar zijn voor anderen in de buurt. Als jouw apparaatnaam persoonlijke informatie bevat, zoals je volledige naam, kan dit een privacyrisico vormen.

Recent is ook bekend gemaakt dat China over een tool beschikt waarmee men telefoonnummers en e-mailadressen van AirDrop-gebruikers kan identificeren. Op het moment van schrijven heeft Apple nog geen update uitgebracht om dit probleem aan te pakken.

Verantwoord gebruik

Maar hoe ga je dan op een verantwoorde manier om met AirDrop?

  • Pas AirDrop-instellingen aan: Om te voorkomen dat onbevoegden bestanden naar je apparaat kunnen sturen, staat AirDrop zo ingesteld dat je alleen inhoud ontvangt van mensen in je contactenlijst. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit helemaal uit te zetten. Dit doe je door naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘AirDrop’ te gaan en ‘Ontvangen uit’ te selecteren.
  • Wees voorzichtig met wat je accepteert: Accepteer alleen AirDrop-verzoeken als je deze ook verwacht.
  • Houd je software up-to-date: Het regelmatig updaten van je besturingssysteem helpt je te beschermen tegen bekende kwetsbaarheden. Zorg ervoor dat je apparaat altijd de nieuwste softwareversie van Apple heeft.
  • Anonimiseer je apparaatnaam: Als je apparaatnaam persoonlijke informatie bevat, kun je overwegen deze te veranderen in een minder herkenbare naam om je privacy te beschermen. Dit is ook handig indien je gebruik maakt van persoonlijke hotspot of Bluetooth op openbare plekken. Om je naam aan te passen ga je naar ‘Algemeen’ > ‘Info’ > ‘Naam’.
NameDrop

NameDrop is een functie binnen AirDrop die het mogelijk maakt om contactgegevens snel uit te wisselen door Apple-apparaten dicht bij elkaar te houden. De introductie van de NameDrop functie veroorzaakte ophef onder gebruikers, vooral vanwege zorgen over privacy en ongewenste gegevensdeling. Gebruikers maken zich zorgen dat deze functie het te gemakkelijk zou kunnen maken voor onbekenden om onbedoeld persoonlijke informatie uit te wisselen, vooral in drukke openbare ruimtes. Deze zorgen richten zich vooral op de mogelijkheid dat zonder voldoende voorzorgsmaatregelen, persoonlijke gegevens ongewenst gedeeld kunnen worden met anderen.

Apple heeft beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd waarbij gebruikers expliciete toestemming moeten geven voordat contactgegevens via NameDrop worden gedeeld om de privacy te waarborgen. Daarnaast vereist Apple dat beide telefoons ontgrendeld moeten zijn voordat contactgegevens via NameDrop gedeeld kunnen worden. Om de NameDrop-functie uit te schakelen, ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘AirDrop’ en schakel je ‘Breng apparaten samen’ uit.

Kortom, AirDrop biedt een veilige en efficiënte manier om bestanden en contactgegevens uit te wisselen, mits de juiste instellingen en voorzorgsmaatregelen worden toegepast.

Reduce Risk, Create Value!

Contact

Deel deze pagina! Kies je platform