Neem contact op

Maak kennis met Luka Bayer

 

“Cyber Security is een must. Als je je afvraagt wanneer je het nodig gaat hebben, dan ben je al te laat.“


Luka Bayer
Cyber Security Consultant

Vertel wat over jezelf

Luka werkt als Cyber Security Consultant bij Cuccibu. Als kind was hij erg geïnteresseerd in het ‘hacken’ van apparaten en computerspelletjes. Het was al snel duidelijk dat hij iets met IT wilde doen en ging naar de technische hogeschool. Luka vertelt: “Tijdens mijn opleiding aan de technische hogeschool in Kroatië leerde ik alles over hardware. Later ben ik naar Nederland gekomen om een opleiding in infrastructuur te volgen. Op deze opleiding kwam ik erachter dat er ook een studie voor Cyber Security Specialist bestaat. Dit ben ik gaan doen. Op deze opleiding heb ik Fady leren kennen. Hij werkte al bij Cuccibu en heeft mij daar geïntroduceerd. Nu werken we samen als collega’s en kunnen we onze vaardigheden inzetten bij verschillende opdrachtgevers.”

Wat voor soort opdrachten voer je uit voor onze opdrachtgevers?

“De werkzaamheden die wij als Cyber Security Consultant uitvoeren bij opdrachtgevers zijn heel divers. Dat maakt het werk ook interessant! Ik hou me bezig met alle aspecten van IT: van het testen van een webapplicatie tot aan de gehele infrastructuur. Elke test die we doen heeft hetzelfde doel, namelijk het vinden van kwetsbaarheden en manieren om het systeem te omzeilen. Het leukste vind ik het uitvoeren van een pentest.” vertelt Luka. Een pentest is een gesimuleerde cyberaanval op, een component van, de IT omgeving van een organisatie. Tijdens een pentest wordt gezocht naar kwetsbaarheden, die in werkelijkheid misbruikt kunnen worden om een omgeving binnen te dringen. Hij vertelt verder: “Het is een uitdaging om alle mogelijke kwetsbaarheden te vinden. In een rapport benoemen we onze bevindingen en geven we de ernst en de mogelijke risico factoren van de kwetsbaarheden aan. Daarnaast delen we een aantal richtlijnen om de risico’s te mitigeren. Het is gaaf om te zien dat organisaties mijn kennis en expertise serieus nemen en door ons werk bewuster worden van het belang van Cyber Security.”

Wat typeert een Cyber Security Consultant?

Luka vertelt: “Het belangrijkste is dat een Cyber Security Consultant de juiste mindset heeft. Iedereen kan de technische aspecten leren, maar de juiste mindset maakt het verschil tussen goed en slecht. Wij hacken om organisaties te helpen en niet om hen kwaad te doen. Dat is een belangrijk verschil. Daarnaast moet je nieuwsgierig, creatief en geduldig zijn. Iedere organisatie is anders en je moet je kunnen aanpassen. Soms moet je de langere route bewandelen om je doel te bereiken. Als Cyber Security Consultant moet je met verschillende manieren komen, om bijvoorbeeld een systeem of gebouw binnen te komen. Daarbij moet je buiten de gebaande paden durven te denken en niet altijd de meest vanzelfsprekende route nemen.”

Wat is de grootste uitdaging op het gebied van Cyber Security?

Tegenwoordig zijn organisaties steeds meer afhankelijk van IT systemen. Uit ervaring merken we dat de meeste organisaties pas aandacht besteden aan Cyber Security wanneer er iets is gebeurd. Luka: “Dat is een verkeerde benadering in het digitale tijdperk waar we in leven. Cyber Security is een must. Als je je afvraagt wanneer je het nodig gaat hebben, dan ben je al te laat. Het is dan ook heel belangrijk om bewustwording te creëren over Cyber Security binnen alle lagen van de organisatie. Niet de digitale wereld waar we in leven is het grootste risico, maar vooral de mensen die er gebruik van maken. Een organisatie kan allerlei technische maatregelen hebben ingericht om bijvoorbeeld phishing e-mails zoveel mogelijk buiten de deur te houden, maar wanneer toch zo’n e-mail het systeem in komt en een van de medewerkers op een link klinkt kan dat het hele netwerk van de organisatie in gevaar brengen. Daar zit wat mij betreft de grootste uitdaging voor organisaties op het gebied van Cyber Security. Ik vind het interessant om de technische en menselijke aspecten te combineren en te zorgen dat er binnen een organisatie ook tijd wordt besteed aan bewustwording. Bij Cuccibu hebben we daar diverse mogelijkheden voor zoals het verzorgen van een ‘Meet the Hacker’ sessie of het opzetten van een phishing campagne.”

Hoe ervaar je werken bij Cuccibu?

“Cuccibu voelt als één grote familie! Iedere collega heeft zijn of haar kwaliteiten. Jeffry is bijvoorbeeld goed in programmeren, Fady is heel handig met webapplicaties en ik heb veel technische vaardigheden op het gebied van infrastructuur en pentesting. We versterken elkaar en vinden het leuk om samen te werken. Daarnaast is de sfeer op kantoor heel goed. Naast hard werken, hebben we plezier met elkaar en is er ruimte voor goede gesprekken. Dit zorgt ervoor dat we nog succesvoller zijn in hetgeen dat we doen.”

Heb je vragen over een vacature of werken bij Cuccibu?

Neem persoonlijk contact op met onze Corporate Recruiter Flór. Ze is te bereiken op 06-51273963 of via recruitment@cuccibu.nl.

Vacatures Maak kennis met

 

Contact met Luka verloopt in het Engels. Lees hier de oorspronkelijke (en dus Engelstalige) uitwerking van bovenstaand interview.