Wat als er brand ontstaat? Wat als er een pandemie uitbreekt? Wat als het kantoor overstroomt? Hoe zorg ik ervoor dat de business zo snel mogelijk weer draaiende is? Al is het maar om de meest kritische bedrijfsprocessen in minimale vorm door te laten lopen.
Het is van belang om voorafgaand aan deze gebeurtenissen de potentiële dreigingen in kaart te brengen met hierbij de impact die ze kunnen hebben op de bedrijfscontinuïteit. Dit proces noemen we Business Continuity Management, en is erop gericht de organisatie weerbaar te maken tegen bedreigingen in iedere mogelijke vorm.
Business Continuity Management (BCM) is het geheel dat een organisatie doet om potentiële dreigingen die de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar brengen te inventariseren en hier acties op te ondernemen en deze te monitoren. Door hier actief over na te denken en mee om te gaan kunnen nadelige gevolgen van een verstorend incident worden beperkt of wellicht helemaal worden voorkomen. Onderdeel van een BCM is dan ook het opstellen van een Business Continuity Plan (Bedrijfscontinuïteitsplan – BCP).
In een BCP wordt opgenomen wat de bedrijfskritische processen zijn die (in beperkte vorm) door moeten lopen na een verstorend incident. Het doel van een dit plan is om de organisatie houvast te geven in welke stappen genomen moeten worden nadat een verstorend incident heeft plaatsgevonden. Wie is waarvoor verantwoordelijk om de zaken te regelen zodat de meest belangrijke processen zo snel mogelijk weer iets kunnen doen? En daarmee ook hoe de mogelijke gevolgen kunnen worden beperkt.
Wanneer de continuïteit niet goed is geborgd binnen een organisatie neemt dat verschillende risico’s met zich mee. Deze kunnen zich uiten in reputatieschade, financiële gevolgen (denk aan omzetverlies), maar ook extra kosten die gemaakt moeten worden om alles weer op orde te krijgen. Cuccibu raad aan om Business Continuity Management goed te regelen om deze schade zo veel mogelijk te beperken bij dreiging of bij het voorkomen van een verstorend incident. Niet alleen om de negatieve gevolgen te beperken (of te voorkomen), maar ook om de organisatie sterker te maken. Te weten wat je nodig hebt voor het uitvoeren van jouw kritische processen. Erover na te denken of je op andere manieren kan werken indien nodig. Dit kan ook leiden tot input om processen efficiënter en effectiever te maken.
Het neerzetten van een BCM en het ontwikkelen van een BCP is een veel omvattend en kennisintensief proces. Wij ondersteunen jouw organisatie door een eerste analyse uit te voeren van de bedreigingen, tot en met het volledig organiseren en uit handen nemen van het Business Continuity Management proces.
Meer weten over BCM?
Meer weten over BCM? Lees hier onze blog ons over ketenweerbaarheid, een essentieel onderdeel van BCM.
Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met je mee over de oplossing die het beste past bij jouw organisatie. Laat hier je gegevens achter.
"*" geeft vereiste velden aan