Neem contact op

ISO 45001

Het managementsysteem voor Gezond en Veilig Werken

ISO 45001 is hét managementsysteem voor Gezond en Veilig Werken (G&VW). Als werkgever ben je verplicht een veilige en gezonde werkomgeving beschikbaar te stellen aan je medewerkers. Door middel van een ISO 45001 certificaat toon je aan dat jouw organisatie aan alle eisen uit de norm voldoet. Risico’s en kansen op het gebied van Gezond en Veilig Werken worden in kaart gebracht, beoordeeld en opgepakt. Daarnaast voldoet de organisatie aan wet- en regelgeving en is zij bezig met het continu verbeteren van de G&VW prestaties. ISO 45001 is van toepassing op elke organisatie, ongeacht omvang, soort en activiteiten.

Uitleg over de ISO 45001

Voor welke organisaties is ISO 45001 geschikt?

Een Gezond en Veilig Werken managementsysteem helpt organisaties aan te tonen dat ze op een serieuze manier aandacht besteden aan risico’s voor Veilig en Gezond Werken. Iedere organisatie kan deze norm implementeren. De norm geeft handvaten voor QHSE managers, maar ook voor andere medewerkers zoals Hoofd Technische dienst, Bedrijfsleider en Plantmanager.

Arboveiligheid

Wat zijn de voordelen van ISO 45001?

Een ISO 45001 gecertificeerde organisatie toont aan dat zij streeft naar het continu verbeteren van de Gezond en Veilig Werken (G&VW) prestaties. De nieuwe benaming die voor ISO 45001 wordt gehanteerd is dan ook “Managementsysteem voor Gezond en Veilig Werken”. Dit systeem draagt bij aan goede arbeidsomstandigheden, welke resulteren in tevreden medewerkers en lagere verzuimkosten. Daarnaast wordt er door de consultatie en participatie eisen uit de norm gestuurd op betrokkenheid van de hele organisatie op het gebied van gezond en veilig werken. Ook voldoe je als organisatie aan de geldende wet- en regelgeving. Tot slot, volgt de ISO 45001 de Harmonized Structure (HS). Hierdoor is de norm gemakkelijk te combineren met bestaande managementsystemen, zoals ISO 9001 en ISO 14001.

Hoe kunnen wij helpen?

Hulp nodig bij het opzetten en implementeren van een Gezonde en Veilige werkplek? Onze consultants helpen graag bij de begeleiding. Wij bieden vernieuwende tools en methoden die aansluiten op de wensen van jouw organisatie. Neem direct contact op en kom tijdens een vrijblijvend adviesgesprek meer te weten over onze praktische aanpak.

Contact

Meest gestelde vragen

We zetten de meest gestelde vragen over ISO 45001 voor je op een rijtje.

Wereldwijd zijn er 397.339 ISO 45001 certificaten uitgegeven. In Nederland zijn er 830 organisaties gecertificeerd (volgens ISO Survey, 2022). Het aantal ISO 45001 certificaten neemt elk jaar weer toe. Als organisatie onderscheid je je met een ISO 45001 certificaat van concurrenten.

OHSAS 18001 is de voorganger van ISO 45001. De ISO 45001 is in 2018 gepubliceerd en sinds 12 maart 2021 verplicht. Een OHSAS 18001 certificaat is sindsdien niet meer geldig.

Inhoudelijke verschillen tussen OHSAS en ISO 45001 zijn bijvoorbeeld:

  • Het vaststellen van grenzen en de toepassing van het managementsysteem (de scope) moet duidelijker;
  • Inzicht in de organisatie en haar context (in- en extern), inclusief interne en/of externe ontwikkelingen en issues;
  • Een risicoanalyse aangevuld met strategische risico’s naast operationele risico’s en kansen;
  • Integratie is vereist, het arbomanagement mag niet op zichzelf staan;
  • Vormgeving van leiderschap, consultatie en participatie heeft een belangrijkere rol gekregen;
  • Het voldoen aan compliance verplichtingen inclusief een actueel inzicht;
  • In ISO 45001 is de kwaliteit van de informatie een belangrijk aandachtspunt;
  • De cultuur moet aansluiten bij de gestelde arbodoelstellingen;
  • Er wordt om specifieke vastgestelde en geïmplementeerde processen gevraagd.