Neem contact op

ISO 9001

Wereldwijd dé standaard voor kwaliteit

ISO 9001 is de internationale standaard voor kwaliteitsmanagement. De ISO 9001 norm beschrijft richtlijnen waaraan het managementsysteem van de organisatie moet voldoen. Het helpt organisaties om te voldoen aan klantwensen en -eisen, het verbeteren van de prestaties en klanttevredenheid, te voldoen aan geldende wet- en regelgeving en in te spelen op risico’s en kansen.

Uitleg over de ISO 9001

Voor welke organisaties is ISO 9001 geschikt?

De ISO 9001 norm is toepasbaar op elk type organisatie. Het zorgt dat alle organisatieprocessen beheerst verlopen, zodat organisaties op het afgesproken tijdstip het afgesproken product leveren. De norm maakt het mogelijk om de manier waarop organisaties klantafspraken nakomen onderling te vergelijken. ISO 9001 wordt dan ook vaak genoemd als vereiste in aanbestedingen. Deze internationale kwaliteitsstandaard is dan ook een belangrijk element in de zakelijke samenwerking.

Wat zijn de uitgangspunten van de norm?

De ISO 9001 norm volgt de Harmonised Structure (HS). De HS volgt een gemeenschappelijke structuur voor alle ISO managementsysteemnormen, waardoor deze normen naadloos op elkaar aansluiten. Daarnaast heeft de ISO 9001 norm de volgende uitgangspunten: klantgerichtheid, leiderschap, betrokkenheid van medewerkers, procesbenadering, verbetering, besluitvorming op basis van bewijzen en relatiemanagement.

Hoe kunnen wij helpen?

Voor de consultants van Cuccibu is certificeren geen doel maar een middel. Het middel om als organisatie verder te professionaliseren en te groeien. Naast groeien is het efficiënter inrichten van de bedrijfsprocessen een belangrijk uitgangspunt. Onze consultants helpen je snel op weg naar het begeerde ISO 9001-certificaat. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Contact

Meest gestelde vragen

We zetten de meest gestelde vragen over ISO 9001 voor je op een rijtje.

ISO 9001 is de wereldwijde standaard en stelt eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement. De norm is o.a. gericht op klanttevredenheid en het voldoen aan klantwensen en -eisen, waarbij rekening wordt gehouden met de geldende wet- en regelgeving. Daarnaast speelt ISO 9001 in op de risico’s en kansen op het gebied van kwaliteit binnen de organisatie.

Wereldwijd zijn er maar liefst 1.265.216 ISO 9001 certificaten uitgegeven. In Nederland zijn er 9756 organisaties gecertificeerd (volgens ISO Survey, 2022). Een ISO 9001 certificaat is dus uniek en onderscheidend voor jouw organisatie.

Relevante downloads