Neem contact op

VCA

Programma waarbij veilig werken en het aantal ongevallen verminderen centraal staan

VCA-certificatie is waardevol voor Nederlandse en Belgische bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico in een risicovolle omgeving. VCA is een veelzijdig programma waarbij veilig werken en het aantal ongevallen verminderen centraal staat. Voor de VCA-certificatie worden dienstverlenende bedrijven getoetst en gecertificeerd op het VGM-beheersysteem. VGM staat voor veiligheid, gezondheid en milieu.

Uitleg over de VCA-certificatie

Wat is VCA?

VCA staat voor de veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Dit is een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid en gezondheid. VCA is een veelzijdig programma waarbij veilig werken en het aantal ongevallen verminderen centraal staat. Voor VCA-certificatie wordt de organisatie getoetst en gecertificeerd op het VGM-beheersysteem. De meest recente versie is VCA 2017/6.0.

VCA

Is VCA verplicht?

VCA is bij de wet niet verplicht maar uit de praktijk blijkt dat steeds meer opdrachtgevers ervoor kiezen om werkzaamheden alleen uit te besteden aan VCA-gecertificeerde leveranciers. Het is dan ook steeds vaker een eis vanuit opdrachtgevers.

Hoe kunnen wij helpen?

Onze ervaren consultants helpen graag bij het opstellen, implementeren en verbeteren van een VGM-beheersysteem. Samen met jouw organisatie gaan we aan de slag om het VCA certificaat te halen. Wij geloven in certificatie als een opstap naar verdere groei en professionalisering. Hoe we dat aanpakken? Daar vertellen we je graag meer over in een vrijblijvend adviesgesprek.

Contact

Meest gestelde vragen

We zetten de meest gestelde vragen over VCA voor je op een rijtje.

Een VCA-certificering is niet verplicht maar uit de praktijk blijkt dat steeds meer opdrachtgevers een VCA-certificering als eis stellen voor samenwerking. Daarnaast vergroot een certificaat het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie en voorkomt het ongevallen en verzuim. Tot slot is VCA een duidelijk toetsingskader.

Een gedragsbewustwordingsprogramma zorgt voor bevordering van het VGM bewustzijn en VGM gedrag van medewerkers om ongevallen en incidenten te voorkomen. Binnen de VCA-checklist** moet een aantoonbaar programma voor gedragsbewustwording worden geïmplementeerd. Dit gaat verder dan voldoen aan de VCA eisen.

In 2018 is de VCA-versie 2017/6.0 gepubliceerd. Dit is de meest recente versie van de VCA-certificering. De voorganger was VCA 2008/5.1. De overgangstermijn is inmiddels verstreken. Alle certificaten moesten uiterlijk oktober 2021 gebaseerd zijn op de VCA 2017/6.0 norm.

Door de overgang van VCA 2008/5.1 naar VCA 2017/6.0 bestaat er nog maar één schema voor Nederland en België. Daarnaast is het meest recente schema ook te gebruiken voor andere landen. We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje:

  • Het aantal eisen is verminderd en veiligheid staat centraal.
  • Er ligt meer focus op de uitvoering in de praktijk.
  • Door het programma VGM-bewustzijn en -gedrag is er meer ruimte voor maatwerk. Dit programma is verplicht voor VCA**-bedrijven.
  • Meer duidelijkheid en betrouwbaarheid voor de keten.