Neem contact op

ISO 26000

De norm voor implementatie van MVO

Steeds meer organisaties hechten waarde aan de duurzaamheid van inkopen. Door aan de slag te gaan met ISO 26000 krijgt jouw organisatie inzicht in maatschappelijke thema’s en handvatten om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) daadwerkelijk in de praktijk te brengen. ISO 26000 is internationaal bekend en dé norm voor het implementeren van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen binnen organisaties. De ISO 26000 geeft kaders om maatschappelijke verantwoordelijkheden in kaart te brengen. Ook bevat de norm diverse adviezen en concrete handvatten. In de norm staan richtlijnen over o.a. de MVO principes, omgang met stakeholders, de verschillende maatschappelijke thema’s en implementatie.

Uitleg over ISO 26000

Wat zijn de voordelen van ISO 26000?

De ISO 26000 is wereldwijd een erkende ISO norm voor het implementeren van MVO. Het grootste voordeel is dat het de betrouwbaarheid en het imago van jouw organisatie met betrekking tot MVO verbetert. Daarnaast volgt het een integrale aanpak. Er is commitment nodig van alle lagen binnen jouw organisatie. Tot slot, is het goed toe te passen in combinatie met andere ISO-managementsystemen, zoals ISO 9001 en ISO 14001.

iso 26000

Is het mogelijk om te certificeren op ISO 26000?

Het is niet mogelijk om te certificeren op de ISO 26000 norm. Het is een richtlijn en daarom niet geschikt en niet bedoeld voor certificatie. Jouw organisatie kan wel met een zogenoemde zelfverklaring, op basis van een van de transparantietreden, aantonen dat zij voldoet aan de principes en richtlijnen uit ISO 26000. De zelfverklaring wordt geplaats op een publicatieplatform.

Hoe kunnen wij helpen?

Onze Consultants organiseren sessies en gaan het gesprek met jullie aan. Er is namelijk commitment nodig binnen alle lagen van de organisatie. Parrallel gaan we aan de slag met de inventarisatie. Wat verwachten belanghebbenden ten aanzien van MVO? Vervolgens zorgen wij dat acties en doelen worden verankert binnen de organisatie. Daarbij denken we out of the box maar zoeken wij altijd zoveel mogelijk aansluiting bij wat er al is. Uiteraard helpen wij ook bij de doorvertaling d.m.v. concrete communicatieplannen en afspraken. Vervolgens kunnen we helpen bij het opstellen en indienen van de zelfverklaring. Meer weten? Plan gerust een vrijblijvend adviesgesprek.

Contact

Meest gestelde vragen

We zetten de meest gestelde vragen over ISO 26000 voor je op een rijtje.

Ja, dat is mogelijk. Wij hebben bijvoorbeeld als diverse organisatie geholpen bij het aanvullen van het ISO 14001 milieumanagementsysteem met de ISO 26000 richtlijn.

Indien een organisatie de zelfverklaring wil indienen, zijn er drie transparantietreden. Deze treden zeggen iets over de mate van onderbouwing van de zelfverklaring  van de organisatie.