Beveiliging van informatie en systemen wordt steeds belangrijker voor organisaties, ongeacht hun grootte of sector. Dit komt vooral door de snelle digitale transformatie en toenemende online dreigingen. Steeds vaker kiezen organisaties ervoor om een Security Officer aan te stellen: iemand die zich inzet om de informatie van jouw organisatie veilig te houden. Maar is dit verplicht? En welke voordelen biedt deze rol voor de organisatie?
Dit blog beschrijft de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een Security Officer en het onderscheid in bekende rollen zoals Chief Information Security Officer (CISO) en Information Security Officer (ISO). Ook kijken we naar een passende invulling van deze functies, afhankelijk van de behoeften van een organisatie.
Kort samengevat: nee, een Security Officer is niet altijd wettelijk verplicht. Toch maken steeds meer organisaties de keuze om deze functie aan te stellen, vooral als informatiebeveiliging een belangrijk speerpunt is. In normen zoals ISO 27001 en NEN 7510 normen staat beschreven dat er verantwoordelijkheden en taken rond informatiebeveiliging moeten worden toegewezen. Deze taken kunnen bij verschillende medewerkers belegd worden, maar veel organisaties kiezen ervoor om een Security Officer te benoemen om verantwoordelijkheid, kennis en overzicht te waarborgen.
Afhankelijk van grootte, structuur en de sector waarin een organisatie actief is, kan het takenpakket van een Security Officer verschillen. Vaak is de Security Officer verantwoordelijk voor de organisatorische kant van informatiebeveiliging. Denk aan het uitrollen van beleid en afspraken, het organiseren van interne controles en bewustwordingssessies. Afhankelijk van de kennis en competenties en de rol van de Security Officer binnen de organisatie, kan het takenpakket ook meer technische taken bevatten. Bijvoorbeeld het regelen van back-ups, wachtwoorden en firewalls. Ook bij de inrichting van systemen, applicaties en infrastructuur wordt de Security Officer dan intensief betrokken. Vaak komt het ook voor dat het technische deel van de taken wordt uitgevoerd door een Systeembeheerder. In dat geval houdt de Security Officer vooral toezicht en geeft hij/zij advies.
Het takenpakket van een Security Officer kan er o.a. als volgt uitzien:
Een Security Officer is dus niet alleen een toegevoegde waarde om risico’s en incidenten te beperken, maar helpt ook om compliant te blijven met de wet- en regelgeving, zeker in sectoren met strenge eisen zoals de zorg, financiën en overheid.
Binnen grotere organisaties zien we vaak een onderscheid tussen de Chief Information Security Officer (CISO) en de Information Security Officer (CISO). Beide werken nauw samen en er is enige overlap in deze rollen, maar er zijn ook duidelijke verschillen in hun verantwoordelijkheden en focus:
De behoefte aan beveiligingsrollen zoals de ISO of CISO kan sterk verschillen per organisatie. Elke organisatie heeft immers haar eigen processen, structuur, risicoprofiel en beveiligingseisen.
In kleinere organisaties zien we dat de rol van Security Officer bijvoorbeeld wordt gecombineerd met een andere functie, zoals IT beheerder of Compliance Officer. Grotere organisaties of organisaties met hogere eisen aan informatiebeveiliging hebben doorgaans meer behoefte aan een gespecialiseerde CISO, ISO of combinatie van beide.
Naast het intern invullen van deze rollen, kan een organisatie er ook voor kiezen om deze rollen (gedeeltelijk) in te huren. Dit kan een praktische oplossing zijn, bijvoorbeeld voor kleinere organisaties die geen behoefte hebben aan een fulltime beveiligingsexpert. Door een CISO of ISO bijvoorbeeld één a twee dagen per week in te huren, kan de organisatie toch profiteren van beveiligingsexpertise en ervaring, zonder een fulltime aanstelling. Een externe invulling kan ook flexibel worden ingezet, bijvoorbeeld voor specifieke projecten, audits, of als ondersteuning bij nieuwe regelgeving zoals de aankomende cyberbeveiligingswet.
Hoewel een Security Officer dus niet verplicht is, biedt het voordelen voor vrijwel elke organisatie. Met iemand die zich focust op de beveiliging blijven risico’s beter beheersbaar, kennis up-to-date en blijft informatiebeveiliging structureel onder de aandacht. Dit voorkomt datalekken, financiële schade, reputatieverlies en zorgt ervoor dat de organisatie beter voorbereid is op nieuwe dreigingen. Zo ben én blijft jouw organisatie in controle op het gebied van Data Security!
Heeft jouw organisatie behoefte aan een externe informatiebeveiligingsexpert? De professionals van Cuccibu staan voor je klaar! Bij Cuccibu hebben we veel ervaring met het vervullen van een Security Officer rol. Zowel bij overheidsinstanties, zorg- en onderwijsinstellingen als commerciële organisaties en start-ups. We nemen onze best practices mee en met onze creatieve en pragmatische aanpak zorgen we voor een plan van aanpak dat past bij jouw organisatie. Meer weten over onze interim dienstverlening? Maak een afspraak
Reduce Risk, Create Value!