Neem contact op

ChatGPT in het hoger onderwijs: innovatie en reflectie

Een blik op de toekomst van onderwijs met generatieve AI

Chris Müller en Welmoed van Deen van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben een aanzienlijke vooruitgang geboekt in de integratie van generatieve AI, met name ChatGPT, in het hoger onderwijs. Op een moment dat AI steeds verder verweven raakt met onderwijsmethoden vertegenwoordigt hun werk een belangrijke mijlpaal in het toepassen van deze innovatieve technologieën in het hoger onderwijs. Dit blog bespreekt hun creatieve aanpak om ChatGPT in hun cursussen te integreren, de obstakels die ze tegenkomen en de lessen die hieruit voortkomen. De kernboodschap is duidelijk: Omdat er zowel kansen als uitdagingen zijn bij het gebruik van AI in het onderwijs, is een kritische benadering noodzakelijk.

De eerste stappen met ChatGPT

Binnen het vak van Chris Müller werd ChatGPT geïntroduceerd als een innovatief instrument voor het schrijven en kritisch evalueren van wetenschappelijke teksten. Deze stap was onderdeel van een bredere strategie om de educatieve mogelijkheden van kunstmatige intelligentie te verkennen en tegelijkertijd studenten te informeren over de nuances van betrouwbaarheid en validiteit van door AI gegenereerde gegevens.

Müller zette ChatGPT in door studenten de opdracht te geven om met behulp van deze technologie de inleidingen voor wetenschappelijke artikelen te schrijven. Vervolgens moesten de studenten reflecteren op het proces, specifiek gericht op het identificeren van eventuele feitelijke onnauwkeurigheden of inconsistenties in de door ChatGPT geproduceerde teksten. Deze methode had als doel de studenten niet alleen te laten kennismaken met AI als hulpmiddel voor het genereren van content, maar hen ook kritisch te laten nadenken over de informatie die het produceert.

De reden achter deze aanpak was tweeledig. Ten eerste wilden Müller en zijn collega’s de potentie van AI in het onderwijs onderzoeken, kijkend naar hoe het de leerervaring kon verbeteren of aanvullen. Ten tweede was het doel om studenten bewust te maken van de mogelijkheden en beperkingen van AI, met name de kritische evaluatie van de betrouwbaarheid en geldigheid van de informatie die door dergelijke systemen wordt gegenereerd. Door studenten direct te betrekken bij het gebruik en de evaluatie van ChatGPT. Dit stelde hen in staat om directe, praktische ervaringen op te doen met deze technologie. Deze methode zorgde ervoor dat studenten actief nadachten over de impact van AI op wetenschappelijk onderzoek en de mogelijke implicaties van het vertrouwen op AI-gegenereerde data. Het stimuleerde een diepgaand begrip van de noodzaak om kritisch te blijven ten opzichte van digitale hulpmiddelen, zelfs als deze geavanceerde technologieën steeds vaker worden gebruikt in academische en professionele settings. Dit initiatief benadrukte de waarde van kritisch denken en ethische overwegingen in het snel evoluerende landschap van kunstmatige intelligentie.

Reflecteren op het gebruik van AI

Na de experimenten met ChatGPT in het onderwijs, waren ethische vraagstukken, auteursrechtelijke kwesties en de invloed van AI op het leerproces centrale thema’s in de uitgebreide discussies die volgden. Müller benadrukte hoe het integreren van AI in de lesstof complex is, gezien de noodzaak om de lesinhoud aan te passen en effectief gebruik te maken van de mogelijkheden die AI biedt voor educatieve doeleinden. Deze reflecties en discussies brachten licht op de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met het gebruik van generatieve AI in het onderwijs. Müller’s ervaringen benadrukken de noodzaak van een zorgvuldige evaluatie van zowel de inhoud die door AI wordt gegenereerd als de impact ervan op het onderwijsproces. Hoewel AI nuttige inzichten kan bieden, is het essentieel dat studenten kritisch en analytisch blijven denken. De verschillende reacties die studenten tijdens het vak gezondheidswetenschappen hebben gegeven op het gebruik van ChatGPT tonen aan dat AI in het onderwijs veel mogelijkheden en uitdagingen met zich meebrengt.

Toekomstige stappen en aanpassingen

Het is de bedoeling van docenten om ChatGPT meer in hun lessen te integreren, met aanpassingen om de reflectie en het kritisch denkvermogen van studenten te vergroten. In het volgende academische jaar zal Chris Müller ChatGPT wederom integreren in het curriculum van de cursus Neurowetenschappen, waarbij hij enkele wijzigingen zal doorvoeren. Hij plant om tijdens de lessen specifieke momenten te reserveren voor reflectie op de voordelen en mogelijke beperkingen van het gebruik van ChatGPT. Bovendien wordt de structuur van de opdrachten herzien; aangezien de precisie van ChatGPT verbetert met elke nieuwe versie, zal het uitdagender worden voor studenten om eventuele onnauwkeurigheden in de door de bot gegenereerde output te identificeren. De steeds veranderende toepassing van kunstmatige intelligentie in het onderwijs laat zien hoe snel technologie zich ontwikkelt en wordt geïntegreerd in de les.

Privacyoverwegingen bij AI in het onderwijs

AI is een krachtig hulpmiddel voor het verrijken van het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan AI-systemen die studentgegevens kunnen analyseren om een persoonlijk lesplan op te stellen of AI gedreven speech-to-tekst om slechthorende realtime ondertiteling te bieden. Deze mooie technieken brengen ook informatiebeveiliging en privacy overwegingen met zich mee. De integratie van ChatGPT en andere AI-technologieën in educatieve programma’s vereist een zorgvuldige afweging van hoe persoonsgegevens worden verzameld, gebruikt, gedeeld en beveiligd. Docenten en onderwijsinstellingen staan voor de uitdaging om een balans te vinden tussen het benutten van de voordelen van AI en het beschermen van de privacy en gegevens van studenten.

Het is van belang dat docenten en studenten volledig op de hoogte zijn van hoe AI-systemen hun gegevens gebruiken, inclusief welke informatie wordt verzameld en voor welke doeleinden. Dit omvat ook helderheid over hoe ingevoerde gegevens de training en ontwikkeling van AI-modellen beïnvloeden.

De naleving van Europese privacywetten, zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is essentieel. Een direct risico van het gebruik van AI in het onderwijs zonder deze maatregelen is het potentieel voor datalekken, wat kan leiden tot ernstige privacy-inbreuken en de mogelijkheid van identiteitsdiefstal, fraude of andere schadelijke activiteiten.

Onderwijsinstellingen moeten niet alleen nadenken over auteursrechten en eigendomsrechten van door AI gegenereerde content bij het gebruik van ChatGPT en vergelijkbare tools, maar ook zorgvuldig overwegen hoe ze de privacy en informatiebeveiliging van gebruikers waarborgen. Het ontwikkelen van richtlijnen die intellectuele eigendomsrechten, academische integriteit, en de bescherming van persoonlijke gegevens omvatten, is essentieel.

Het belang van privacy en information security bij AI in het onderwijs

De ervaringen van Chris Müller en Welmoed van Deen wijzen op zowel de potentie als de uitdagingen van AI in het onderwijs. Hun werk benadrukt de noodzaak van een zorgvuldige integratie van AI-tools. Voor onderwijsinstellingen die streven naar de integratie van kunstmatige intelligentie, is het cruciaal om daarbij rekening te houden met informatiebeveiliging en de bescherming van persoonsgegevens. Dit houdt in dat er openheid moet zijn over de wijze waarop AI wordt toegepast, dat wordt voldaan aan de geldende wet- en regelgevingen dat er proactief wordt omgegaan met het beheersen van risico’s op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Door deze strategie te volgen, wordt niet alleen gegarandeerd dat de technologie op een verantwoorde manier wordt gebruikt, maar wordt er tevens vertrouwen gewekt bij zowel studenten als docenten.

Cuccibu speelt een cruciale rol in het ondersteunen en adviseren van onderwijsinstellingen bij deze uitdagingen. Door expertise in informatiebeveiliging, privacy en AI te combineren, helpen we risico’s te verminderen en waarde te creëren binnen het onderwijs. Met de juiste ondersteuning en een verantwoorde aanpak is het mogelijk is om de voordelen van AI te benutten zonder concessies te doen aan de informatiebeveiliging en privacy van persoonsgegevens. Zo kunnen onderwijsinstellingen innovatie omarmen en tegelijkertijd een betrouwbare en respectvolle leeromgeving handhaven.

Reduce Risk, Create Value!

 

Bronnen: Verantwoord gebruik van AI in het hoger onderwijs (Outvie), Een duik in de wereld van generatieve AI en het gebruik van ChatGPT binnen het universitair onderwijs (privacy-web).

Deel deze pagina! Kies je platform