De producten, diensten en activiteiten van organisaties hebben een significante impact op mens, milieu en de maatschappij. Het is belangrijk dat organisaties zowel hun positieve als negatieve impact in kaart brengen. Met als uiteindelijke doel het integreren van duurzame praktijken in de bedrijfsvoering om de positieve bijdragen te vergroten en de negatieve effecten te managen, minimaleren of zelfs te voorkomen.
Corporate Sustainability & Responsibility (CSR) gaat over het nemen van de verantwoordelijkheid voor deze impact. Organisaties staan daarbij voor de uitdaging om niet alleen hun eigen duurzaamheidspraktijken te verbeteren maar ook die van de wereldwijde toeleveringsketen waarin zij opereren. Daarnaast moeten ze zich aan passen aan externe factoren zoals klimaatverandering en ontwikkelingen in (internationale) wet- en regelgeving op het gebied van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Thema’s als de circulaire economie, social return, de duurzame energie opgave en de nieuwe CSRD-wetgeving zijn vandaag de dag niet meer weg te denken.
Corporate Sustainability & Responsibility (CSR) is een combinatie van de termen Corporate Social Responsibility en Responsible Business Conduct. In Nederland beter bekend als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) of duurzaam ondernemen.
Als organisatie kan je aan de slag met CSR door goed te doen voor mens, milieu en maatschappij. Waar kan je dan aan denken?
Cuccibu helpt organisaties graag de eerste én volgende stap te zetten op het gebied van Corporate Sustainability & Responsibility. Onze consultants bieden pragmatische ondersteuning op verschillende gebieden. Van het uitvoeren van gap-analyses, volwassenheidsmetingen en duurzaamheidsassessments tot het ontwikkelen en implementeren van een passende CSR-strategie, het implementeren van ondersteunende managementsystemen en het rapporteren over de CO2 footprint en andere niet-financiële data. Het continu verbeteren van de CSR-performance nemen we daarbij steeds als leidraad.
Managementsystemen
Het opzetten, implementeren en onderhouden van een managementsysteem conform internationale- en nationale richtlijnen en normenschema’s biedt goede houvast voor CSR en maakt MVO aantoonbaar. Zij hebben veel ervaring met de MVO Prestatieladder en (self)assessments zoals ISO 26000 en EcoVadis. Daarnaast helpen we bij het vormgeven van de volgende MVO-aspecten: Klanttevredenheid, Privacy, Informatiebeveiliging, Gezond & Veilig Werken, Milieumanagement, Duurzaam inkopen, Business Continuïteit, Risicomanagement, Compliance, CO2 reductie, Energiemanagement.
Doelstellingen en KPI’s
Het vaststellen van doelen en KPI’s is essentieel in het kader van duurzaamheid en MVO omdat het organisaties helpt hun inspanningen te meten en verbeteren. Wij helpen graag bij het vertalen van jullie duurzaamheidsambities naar haalbare en meetbare doelstellingen, deliverables, activiteiten en KPI’s. Dit doen we bijvoorbeeld in de vorm van een interactieve workshop. Het resultaat? Een duurzaamheidsdashboard én roadmap inclusief plan van aanpak voor het opzetten of verbeteren van CSR binnen de organisatie en keten.
Ook aan de slag met Net Zero? Dan brengen we de CO2-voetadruk van jouw organisatie (en de keten) in beeld. Dat is dan ons vertrekpunt.
Assessments
Wil je een internationaal erkend assessment laten uitvoeren om aantoonbaar te maken dat je je inzet voor duurzaam ondernemen? En jouw duurzaamheidsinspanningen laten vergelijken met organisaties van vergelijkbare grote en bedrijfsactiviteiten? Dan is een EcoVadis-assessment hét middel. Cuccibu kan hierbij ondersteunen. Wij identificeren, verzamelen en beoordelen alle benodigde documenten en data en helpen bij het invullen en indienen van de EcoVadis-vragenlijst. Na het ontvangen van de sustainability score bespreken we de feedback. Tot slot, stellen we een concreet actieplan op om de score te verbeteren en gaan we aan de slag met de verbeteracties.
Rapportage
Organisaties moeten steeds meer rapporteren over hoe zij scoren op duurzaamheid en MVO. Dit komt voort uit maatschappelijke en economische druk maar ook uit toenemende wettelijke vereisten. Vanaf 2025 en respectievelijk 2026, zijn grote bedrijven en beursgenoteerde MKB-bedrijven bijvoorbeeld verplicht om te rapporteren over niet-financiële gegevens volgens de Europese richtlijnen voor duurzaamheidsverslaglegging. Ook wel bekend als CSRD, wat staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive.
We helpen jouw organisatie graag bij het voorbereiden en opstellen van de CSRD-rapportage. Daarnaast hebben we ervaring met het opstellen van CO2 footprints en het MVO-jaarverslag voor organisaties die niet onder de CSRD-regelgeving vallen. Samen met jullie projectteam stellen we een plan van aanpak op met afgebakende deliverables zodat jullie praktisch en gestructureerd tot een efficiënte rapportage komen conform de eisen van (inter)nationale richtlijnen.
Ondersteuning nodig bij het opzetten, implementeren en verbeteren van Corporate Sustainability & Responsibility? De ervaren consultants van Cuccibu staan voor je klaar. Door onze creatieve en pragmatische aanpak zorgen wij altijd dat onze inzet past bij jouw organisatie. Samen maken we graag die verduurzamingsslag! Neem vrijblijvend contact op en we vertellen je graag meer over de mogelijkheden.
We zetten de meest gestelde vragen over Corporate Sustainability & Responsibility (CSR) voor je op een rijtje.
Vaak doen organisaties al meer op het vlak van CSR dan ze zich bewust zijn. Bedenk dat het in de kern gaat om wat je doet op vlak van de 3 P’s. De 3P’s staan voor people, planet en profit/performance. Voor ‘people’ kijk je onder andere naar het personeelsbeleid en hoe je omgaat met elkaar en zorgt voor goede arbeidsomstandigheden en -verhoudingen. Heeft iedereen bijvoorbeeld dezelfde kansen op een promotie of training en ontwikkeling? Hoe zorg je dat mensen met een beperking een plaats krijgen in de organisatie? Hoe is de verhouding tussen mannen en vrouwen? Antwoorden op deze vragen en resultaten van medewerkerstevredenheid- en betrokkenheidonderzoeken leveren inzicht voor verbeteringen.
Op vlak van milieu (planet) zijn er veel verschillende onderwerpen die om aandacht vragen. Wordt er al 100% Nederlandse groene energie ingekocht? Staat apparatuur op stand-by of uit als het niet wordt gebruikt? Hoe zit het met verspilling of hergebruik van ingekochte producten en scheiding van afval? En wat te denken van groen op en rond de bedrijfslocatie om dieren aan te trekken?
Implementeer een goed proces voor klachtenafhandeling en leer uit vragen, opmerkingen en klachten van klanten en andere stakeholders. Wees transparant over de dilemma’s waar de organisatie voor staat en de besluitvorming hierin. Communiceer helder over de duurzame ambities en hoe de organisatie er voor staat. Bedenk dat veel medewerkers in hun vrije tijd zich gepassioneerd inzetten als vrijwilliger bij een club, vereniging of als mantelzorger. Wedden dat zij ook ideeën hebben om nog meer duurzame acties te ontplooien! Dat is waar profit en performance over gaan.
Hopelijk zetten deze vragen en voorbeelden je aan het denken. Een stap verder zetten? Kijk in de keten. Wat weet je van je leveranciers en waar zijn jullie (grootste) klanten mee bezig? Ga met elkaar in gesprek want maatschappelijk verantwoord ondernemen doe je niet alleen maar samen.
Duurzaam ondernemen doe je niet alleen. Zorg als eerste voor voldoende draagvlak binnen de organisatie. Vorm een duurzaamheidsprojectteam waarin de directie én vertegenwoordigers uit verschillende betrokken teams zitten. Dit team gaat aan de slag met het opstellen van een duurzaamheidsstrategie die past bij de doelen van de organisatie. Werk je in een grotere organisatie? Overweeg dan om ook een stuurgroep in te stellen. Teams of afdelingen die vaak een rol spelen bij de implementatie van duurzaamheidsacties zijn human resources, IT, finance, inkoop, facility, sales, productie en operations. Zorg dat het hele primaire proces is afgedekt, van inkoop tot service en dat ook de afval/afdankingsfase wordt meegenomen. IT en finance zijn betrokken om ervoor te zorgen dat de juiste informatie kan worden verzameld over de processen om de gedane inspanningen te monitoren en te rapporteren. Zo kan het duurzaamheidsteam tijdig bijsturen op de doelstellingen om de duurzaamheidsstrategie te behalen. Continu aandacht voor een duurzame organisatie. Het implementeren van een managementsysteem kan helpen om invulling te geven aan de duurzaamheidsstrategie en -ambities. Wij zijn specialist in het begeleiden van organisaties bij certificering, implementatie en onderhoud van MVO Prestatieladder, CO2 Prestatieladder en EcoVadis.
Veel organisaties zijn ooit begonnen om te voldoen aan een vraag, om een probleem op te lossen of gewoonweg door de passie te volgen van de oprichter(s). Ga terug naar deze kern en geef antwoord op de vragen “waarom” en “waar doen we het écht voor” om het oorspronkelijke doel (Purpose) van de organisatie te achterhalen. Dit levert het startpunt op van de duurzame ambitie van de organisatie. Met een projectteam van vertegenwoordigers uit alle bedrijfsonderdelen, eventueel aangestuurd door een stuurgroep met leden uit het (top) management, bepaal je de onderwerpen waarop de organisatie het meest positieve en/of negatieve impact heeft op vlak van mens, milieu en maatschappij. Samen denk je na over de duurzaamheidsstrategie van de organisatie zonder het oorspronkelijk doel van de organisatie uit het oog te verliezen. Een kwestie van ‘schoenmaker blijf bij je leest’ om focus te houden.
ESG is de term die van oudsher in de financiële wereld wordt gebruikt om aan te geven op welke aspecten de activiteiten die een organisatie uitvoert op vlak van maatschappelijke verantwoordelijkheid gemeten worden. We noemen dit ook wel de niet-financiële verslagleggingsaspecten. Deze zijn op internationaal niveau gestandaardiseerd in het Global Reporting Initiative (GRI) en doorvertaald in de Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage; de corporate sustainability reporting directive (CSRD).
CSR omvat alle aspecten met betrekking tot de wijze waarop een organisatie haar verantwoordelijkheid neemt voor haar impact op mens, milieu en maatschappij. Wat haar prestaties op dit vlak zijn, wordt gerapporteerd onder de thema’s Environmental, Social en Governance (ESG) of People, Planet en Performance (3P’s). Ondertussen zijn de termen ESG, 3P’s, MVO, CSR en duurzaamheid zo ingeburgerd dat ze door elkaar heen worden gebruikt.
Het is voor alle organisaties van belang om inzicht te hebben in de impact op mens, milieu en maatschappij, zodat zij zich kan richten op het verkleinen van de negatieve gevolgen van haar bedrijfsactiviteiten. Niet alleen omdat het goed is voor het imago van de organisatie, maar omdat we binnenkort niet anders meer kunnen. En er komt steeds meer (internationale) wet- en regelgeving voor. Ook klanten, zowel consumenten als business-to-business en overheden, stellen het steeds vaker als eis. Medewerkers vinden het ook belangrijk. Daarnaast worden grondstoffen steeds schaarser en daarmee duurder. Organisaties die aantoonbaar bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen, zowel in de eigen organisatie als in de keten, hebben een streepje voor. Dus laat zien wat je doet, wat je ambities zijn en welke voortgang je maakt. Wij helpen je graag met het ontwikkelen en bereiken van je duurzaamheidsambities.