Neem contact op

De kracht van paars

30-12-2024 | Joris Wijnen

Hoe een Purple Team jouw digitale beveiliging versterkt

In de wereld van cyberbeveiliging zijn de termen Red Team en Blue team inmiddels bekend, maar wat als er een derde speler is die het verschil kan maken? Het Purple Team. Terwijl veel bedrijven de waarde van Red en Blue Teaming inzien, wordt de meer collaboratieve aanpak van een Purple Team vaak over het hoofd gezien. In deze blog legt Cyber Security Consultant Joris je uit wat de taken van elk team zijn en hoe een Purple team jouw digitale beveiliging versterkt.

Beperkte samenwerking tussen de teams

De uitdagingen rondom Cyber Security worden steeds complexer. Zowel een Red als Blue Team helpen een organisatie met het versterken van hun digitale veiligheid. Een Red Team probeert de beveiliging van een organisatie te testen door de Technieken, Tactieken en Procedures (TTP’s) van hackers na te bootsen. Met behulp van diverse tools proberen zij kwetsbaarheden te vinden en in te breken op systemen. Aan het einde van de testperiode wordt een rapportage gedeeld met bevindingen en aanbevelingen.

Een Blue Team focust zich op de dagelijkse beveiliging door het voorkomen, detecteren en blokkeren van aanvallen. Met processen zoals SIEM (Security Incident en Event Management) krijgen zij overzicht van alle security gerelateerde events in een organisatie, om vervolgens op basis van deze input te kunnen handelen.

Traditioneel werken Red en Blue teams onafhankelijk van elkaar. Het Red Team voert hun testen uit en levert een rapportage op aan de eigenaren van die componenten. Het Blue Team is meestal niet de eigenaar en krijgt daardoor weinig mee van de uiteindelijke rapportage. Dit gebrek aan samenwerking leidt niet alleen tot gemiste kansen om het beveiligingsniveau naar een hoger niveau te tillen, maar zorgt er ook voor dat de teams niet optimaal voorbereid zijn op de dreiging van vandaag.

Hoe een Purple Team hét verschil kan maken

Stel je voor dat Red en Blue niet meer als gescheiden teams werken, maar hun kennis en ervaring bundelen. Hier komt het Purple Team in beeld. Door beide teams regelmatig te laten samenwerken, kunnen ze direct van elkaar leren en de beveiliging van de organisatie aanzienlijk verbeteren. Het Red Team kan geïmplementeerde beveiligingsmaatregelen van het Blue Team testen, en daar direct feedback op geven. Ook misconfiguratie of tekortkomingen in de dekking van alle systemen komen hierdoor aan het licht. Dit leidt tot een korte feedbackloop waarmee het beveiligingsniveau snel zal stijgen.

Uit mijn eigen ervaring merk ik ook dat een Purple Team veel kan bijdragen. Tijdens een van mijn opdrachten was ik verantwoordelijk voor het aanmaken van nieuwe meldingen op bepaalde security events. Ik testte deze regels meestal met testdata waarin het gedrag waar een melding over moet worden gegeven in zit. Wat ik niet altijd kon testen is of deze alerts in een realistisch scenario werken en of het gedrag aan te passen is zodat de melding niet afgaat. Dat zou een uitstekende test zijn voor het Red Team.

Het voordeel van deze samenwerking is tweeledig: het Red Team begrijpt beter hoe ze de verdediging kunnen doorbreken, terwijl het Blue Team leert hoe ze aanvallen kunnen afweren op een manier die veel realistischer en effectiever is dan ooit tevoren. Het spreekwoord “De aanval is de beste verdediging” past hier goed bij. Om goede beveiligingsmaatregelen te implementeren moet het Blue Team weten hoe een aanvaller denkt. Door het Red Team realistische scenario’s na te laten bootsen kan het Blue Team concretere en nauwkeurigere maatregelen implementeren. En andersom, het Red Team krijgt beter inzicht in hoe deze maatregelen mogelijk te omzeilen zijn als het weet hoe deze zijn geïmplementeerd.

Gezonde competitie

Door deze nauwe samenwerking ontstaat een ‘gezonde competitie’ waarbij beide teams elkaar uitdagen en vooruit helpen. De beveiliging van de organisatie wordt snel versterkt, omdat zowel de verdediging als de aanval continu geoptimaliseerd worden. Het resultaat is niet alleen een robuustere cyberdefensie, maar ook een dynamisch en goed geïnformeerd team dat snel kan reageren op nieuwe dreigingen. De winnaar van deze gezonde competitie? De algemene veiligheid van de organisatie is.

Hoe zet je een Purple Team op?

Om ervoor te zorgen dat beide teams goed samen werken is het noodzakelijk om ze regelmatig te laten communiceren met elkaar. Zorg ervoor dat je dit als organisatie goed faciliteert. Hieronder een aantal tips om een goede start te maken:

  • Elkaars processen uitleggen: Laat beide teams elkaars dagelijkse processen uitleggen. Door de verschillende blikken van beide teams te delen kunnen nieuwe ideeën voor verbeteringen ontstaan.
  • Omgeving voor uitwisselen informatie: Zet een omgeving op voor het uitwisselen van bestanden tussen de teams. Omdat de bestanden van beide teams vaak gevoelige informatie kan bevatten is het gewenst deze omgeving goed te beveiligen.
  • Inregelen herhaaldelijk communicatiemoment: Zorg voor een herhaaldelijk communicatiemoment met iedereen, zodat de lijntjes tussen de teamleden kort blijven en ook kleinere onderwerpen besproken kunnen worden.

Conclusie: het belang van een Purple Team voor jouw organisatie

In de strijd tegen cyberaanvallen is geen ruimte voor afzonderlijke strategieën. Door het samenwerken van Red en Blue Teams in een Purple Team creëer je een wendbare, efficiënte en sterke verdediging. Het verbeteren van je cyberbeveiliging is geen kwestie van ‘of’, maar ‘hoe snel’ je het aanpakt. Door het juiste team in te zetten en de kracht van samenwerking te benutten, ben je beter voorbereid op de dreigingen van morgen.

Hulp nodig bij het opzetten van deze samenwerking? Of is er gebrek aan Blue of Red Team kennis? Cuccibu staat voor je klaar. Onze experts ondersteunen graag bij het verbeteren van dit proces!

Reduce Risk, Create Value!

Contact

Deel deze pagina! Kies je platform